1. des. 2008

Jesu åk

Da håper jeg hele innlegget kom på bloggen og ikke bare slutten! :)


"Kom til Meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og Jeg vil gi dere hvile! Ta Mitt åk på dere og lær av Meg, for Jeg er mild og ydmyk av hjertet, og dere skal finne hvile for sjelene deres. For Mitt åk er gagnlig, og Min byrde er lett." (Matt 11:28-30)
Vi kan ofte bære på byrder som kan virke altfor tunge for oss og vi vet ikke helt hvordan vi skal bli kvitt dem. Men Jesus sier at de som strever og har tunge byrder, dem vil Han gi hvile. Videre sier Han at "Ta Mitt åk på dere og lær av Meg, for Jeg er mild og ydmyk av hjertet, og dere skal finne hvile for sjelene deres". Tenk for et løfte! Man kan ha lest dette ofte og kanskje ikke helt forstått den dypere betydningen av det.
Jeg og Gaute satt og samtalte over dette verset og spurte hverandre hva denne hvilen er? disse tunge byrdene? og dette Jesu åk som skal gi oss hvile? Vi følte at ordene bvegynte å bli levende for oss!
"Siden det gjenstår et løfte om å komme inn til Hans hvile, så la oss derfor frykte, så ikke noen av dere skal vise seg å være det foruten." (Hebr 4,1)
Noen kan tolke dette som hvilen etter at vi har levd her på jorden, men jeg tror det er snakk om hvilen vi får i Kristus når vi er hos Ham. For i vers 3 står det: "For den som er kommet til tro, går inn til denne hvilen". Det er en hvile vi går inn i når vi kommer til tro. Videre i vers 11 står det: "La oss derfor være ivrige etter å komme inn til den hvilen, for at ikke noen skal falle i det samme eksempel på ulydighet."

Ulydigheten her er siktet til de som det først ble forkynt til (v.6) dvs. Israels folk, men pga. deres stadige ulydighet så klarte de ikke komme inn i denne hvilen. Når profetene talte til dem så ønsket de ikke å høre, men vendte seg til sine avguder (Hos.11:1-5) men idag så kan alle som tror komme inn til denne hvilen som er i Kristus. Ja, forfatteren av Hebreerbrevet ønsker at alle (for at ikke noen skal falle...) skal komme inn i denne hvilen sånn at vi ikke faller i den samme grøften av ulydighet. Hører vi f.eks. ransakende forkynnelse og lar det fare inn det ene øret og ut det andre og tar det ikke for noe mer enn en god preken, eller lar vi det virkelig synke i oss og gjøre noe med oss? Hvis vi bare lar det være det vi har hørt og la det bli det hele, så vil vi fort falle tilbake til de tingene som så lett kan bli våre avguder.

Slaveriet i Egypt blir ofte sammenlignet med det gamle livet, med trelldommen under synden, og det er dette slaveriet vi kan være slaver under, det er dette syndens og trelldommens åk vi bør få av oss, og ta på oss Jesu åk som gir hvile. Syndens og trelldommens åk gjør vår vandring tung og nedtrykkende, men helt fra starten av lovet engelen som snakket til Josef om Jesus som skulle bli født at Han skulle frelse sitt folk fra deres synder (Matt.1:21), altså fra dette slaveriet under synden.


Stå derfor fast i den frihet som Kristus har frigjort oss til, og la dere ikke nok en gang binde under trelldommens åk.
(Gal 5:1)
Det er trelldommens åk som kan binde oss og forhindre oss i å komme inn i denne hvilen Jesus har å gi oss. Hva er dette åket da? Hvis trelldommens åk er alt dette nedtyngende og negative som synd, frykt, angst, bekymringer m.m, da må jo Jesu åk være noe positivt, noe som setter oss fri fra trelldommens negative åk. For det er tungt å være slave! Det er et slit! Hva er da dette åket som skal gi oss hvile fra strevsomhet og tunge byrder? Jeg skal si deg at det er denne underbare Guds NÅDE!
NÅDEN er dette vidunderlige åket vi kan få lov til å hvile under.

Siden vi er under NÅDEN og ikke lenger under loven så SKAL ikke synden lenger herske over oss (Rom. 6:14) og denne NÅDEN vil oppdra oss til å fornekte ugudelighet og verdslige lyster, slik at vi kan leve edruelige, rettferdige og gudfryktige i denne tidsalder (Tit.2:12). Et herlig løfte som går hånd i hånd med Jesu åk og løftet i Matt.11:28-30!

Hvordan kan vi ta imot dette Jesu åk? Hvordan kan vi få tak i denne Nåden?
Men Han gir enda mer nåde. Derfor sier Han: "Gud står de stolte imot, men de ydmyke gir Han nåde." (Jak 4:6)
Det vil skje når vi søker Gud i all ydmykhet og legger bort all stoltheten som binder oss, og ser oss totalt avhengige av dette Nådens åk som Jesus vil gi oss!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempe godt Innlegg Her Jarmo...:D Lovtrelldom er det vel spes. kristne er bundet av, ikke først og fremst syndetrelldommen. Man kjemper av alle egne krefter for å holde Loven og stresser med å ikke synde, slik at man blir bundet av dette jaget, det er like sterke lenker her, Jesus Kjøpte også disse fri fra selvrettferdighetsjaget, slik at de kan gå i åk med Jesus, bare se på Ham og følge hans ledelse istede for stadig å flykte, dèt er Hvile det :D. P.E.

Anonym sa...

Glad for Allt du skrev Jarmo,fikk mye Godt ut av det, kjempegodt. Glemte og legge inn hvem jeg var.
Mvh elisabeth, komentaren var ikke ment som motstykke, bare en tilleggstanke som kansje er lett å glemme :-)

Anonym sa...

Flott inlegg Jarmo!

Anonym sa...

Takk for at du delte dette. Det slår meg nok en gang hvor utrolig Bibelen er.. Ydmykelse - nåde. Takk for at du ryddet ting på plass hos meg. :)

- Runar

Anonym sa...

Elisabeth: Takk for kommentar og tilleggstanke :)

Camilla: Takker :)

Runar: Takk! Velsignelse å lese at det ryddet ting på plass! :)