9. des. 2012

Bibelord som ofte blir brukt i dagligtale - del 2

Babbel
Dette forbindes ofte med tullprat, og uforståelig eller utydelig tale. Dette uttrykket stammer fra den babelske forvirringen, altså historien om Babels tårn i 1 Mosebok kapittel 11:1-9 da Gud forvirrer menneskenes språk noe som til syvende og sist har resultert i de språk vi har i verden i dag.

Bank i bordet
Dette uttrykket blir ofte brukt ved positiv omtale og når noe blir fastslått i det man banker med hånden i et trebord eller noe av tre. Opprinnelsen til uttrykket er ikke direkte fra noe bibelsitat, men heller fra gammel kirkelig overtro og relikvietradisjon. Denne overtroen gikk ut på at man kunne unngå ulykke ved å banke i bordet eller noe annet trevirke som nevnt over. Utgangspunktet var at det å røre ved en bit av Jesu kors kunne utrette mirakler, men senere ble det utvidet til at det holdt med å røre ved noe kirkelig inventar eller bare døren til kirken. Ved dette regnet man med at korsets beskyttelse var over en. Merkelig og trist nok så har mye slik overtro preget store deler av kirkehistorien, spesielt tiden før reformasjonen.

David mot Goliat
Dette utrykket blir ofte brukt i dagligtale når to motstandere møtes, ofte i sportslige sammenhenger, der den ene er eller ser ut til å være amatør i forhold til den andre som ansees å være svært profesjonell og overlegen. Ofte hørt i fotballsammenheng, når f.eks. Norge møter Brasil.
Navnene og hendelsen stammer fra den Bibelske fortellingen om gjetergutten David som møter kjempen Goliat (1.Samuelsbok 17:4-51), og der ”amatøren” David går av med seieren. Jeg synes allikevel dette uttrykket blir mest riktig brukt når faktisk ”amatørlaget” vinner, noe man ikke alltid hører.

Per og Pål
Betegnelsen blir ofte brukt av helt alminnelige mennesker, også kjent fra norske folkeeventyr. Interessant nok så stammer Per og Pål fra Bibelens to mest fremstående apostler, nemlig Peter og Paulus. En annen lignende betegnelse kan være Kari og Ola Nordmann, men da siktes det mer til den gjennomsnittelige nordmann.

Skriften på veggen
Ifølge Dag Kjær Smemo(2000) blir uttrykket brukt for å betegne en advarsel, om det å merke seg signaler som kan varsle alvorlige hendelser. Ellers har jeg inntrykket av at uttrykket blir brukt for å få bevist noe, at man ikke tror på noe før man får se ”skriften på veggen”.
Utrykket stammer i hvert fall fra den Bibelske historien om Daniel og det store gjestebudet i Babylon, der den besøkende kong Belsasar spotter Israels Gud ved å hente og ta i bruk gullkarene fra templet i Jerusalem. Dette førte til at kongen så en skrivende hånd komme til syne etterfulgt av en skrift på veggen der det sto: Mene, mene, tekel ufarsin. Kongen kalte sine vismenn til seg, men ingen andre enn Daniel klarte å tyde skriften, noe som resulterte i kaldeerkongen Belsasars død den samme natten (Daniel 5:1-30).


Kilder:
Smemo, D. (2000) Bibelord i dagligtale, Det Norske Bibelselskap  

Wikipedia.no

Ingen kommentarer: