27. apr. 2008

Maten duger ikke uten vannet!


I forrige innlegg skrev jeg om de fem brød og to fisker, og det skal fortsatt handle om mat, men nå om mat og drikke. Vi vet alle at mat og drikke er viktig for at vi skal kunne leve. Får vi ikke mat og drikke så vil vi til slutt dø. Vi vet at Bibelen er Guds Ord, det er vår åndelige mat (Matt.4:4), og det er viktig for alle troende å få i seg den maten. Så har vi drikken, vannet (eller vinen (Ef.5:18)), det sammenlignes ofte med den Hellige Ånd (Joh.7:38). Hvis maten var viktig så vil jeg si at drikken er enda viktigere for de troende. Vi vet at mennesket kan overleve mange dager uten mat, ja Jesus gikk 40 dager uten mat i ørkenen, men uten drikke er det annerledes, da kan mennesket overleve 3, kanskje maks 4 dager. Hva prøver jeg å si? Både mat og drikke er viktig! Ja, begge deler er livsviktig. For at vi skal kunne vokse noenlunde normalt så må vi ha begge delene. Slik er det i det åndelige også. Får vi ikke Ordet, så vil vi før eller siden dø ut åndelig sett, får vi ikke drikken så vil vi også dø ut åndelig sett, men da enda fortere. For selve drivkraften i vårt åndelige liv, som er den Hellige Ånd, vil da etterhvert forsvinne. Derfor er det så viktig å stadig bli fylt opp av Åndens kraft og lese Ordet i Åndens ledelse.

Kanskje du har opplevd at Ordet noen ganger har blitt tørt og kjedelig å lese? Det har i hvertfall jeg opplevd. Da tror jeg at jeg har manglet en fylde og ledelse av Ånden som ville gjort Ordet mer levende og virksomt, ja virksommere enn et tveegget sverd (Hebr.4:12).

Jeg tror en kristen kan overleve en lengre stund uten Ordet enn uten Ånden. Vi kan tenke oss de landene kristne blir forfulgt og fengslet for sin tro og fratatt biblene sine, men tross dette så styrker de seg på den Hellige Ånd, og blir styrket i troen kanskje mer enn noensinne. Hemmeligheten er at de fortsatt kan ha Ordet i hjertet fordi de har tatt vare på det og grunnet på det slik Maria gjorde (Luk.2:19), men Ånden trenger vi stadig å bli fyllt av! Og selvfølgelig Ordet som helt sikkert alle har tilgang til her i landet.
Mangler vi Åndens kraft og ikke lengter mer etter den i våre liv så vil jeg tro at vi er nære på å dø ut åndelig sett og leser vi Ordet uten Åndens ledelse så vil vi lett bare se bokstaven som slår ihjel, vi blir fort loviske og ender opp som fariseere. Ja, slik var de i den gamle pakt! Men leser vi Ordet ledet av Ånden så blir det levende.

"...For bokstaven slår i hjel, men Ånden gjør levende."
(2.Kor.3:6)

Hvorfor blir Ordet levendegjort ved Ånden?
Fordi at den Hellige Ånds oppgave er først og fremst å herliggjøre Kristus for oss (Joh.16:14) og det er det som skjer da, at Jesus Kristus blir herliggjort for oss gjennom Ordet og alt blir så mye mer levende da. Min oppfordring er da å lese Ordet i Åndens ledelse, be Gud om å stadig fylle deg. Spis Ordet og drikk av Ånden hver dag!

Når vi har kommet så langt, så vil Ånden også gi oss en mer balansert kost i Ordet, denne balanseringen er vitaminene kroppen vår trenger for at den skal få mest mulig ut av dagen. Har vi mangel på vitaminer så vil det merkes i livet vårt. Holder vi oss i Ordet ved Åndens ledelse så vil vi også få en mer og mer balansert kost i Ordet og da vil vi vokse og bli dannet mer og mer lik det mest balanserte mennesket som noensinne har levd på denne jord, nemlig Jesus Kristus!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempe fint innlegg Jarmo!
Takk for et fint stevne,må Gud velsigna deg.
Mvh Camilla

Ane Maria sa...

Du er utroligt flink altså! Du gjør det lett å forstå hva som menes :)

Unknown sa...

Viktig poenger du tar frem her Jarmo! Du er flink til å formidle på en enkel måte!