29. mars 2010

Palmesøndagen

Ja da har det vært det vi kaller for Palmesøndag. Da Jesus kom ridende til Jerusalem på en eselfole og, eller sammen med, et esel(Matt.21:5), og folket samlet seg rundt og lovpriste Ham og hyllet Ham som Konge.
Jeg har tenkt litt på hvorfor Jesus akkurat valgte en eselfole? Hvorfor ikke en hest med en glitrende vogn, eller noe annet som konger og stormenn ofte brukte?
Jeg tror det kan ha noe å gjøre med det at Jesus ikke ønsket å vise seg som en jordisk hersker eller konge. En konge på en hest hever seg fort over andre og det hele blir da mye mer en jordisk maktdemonstrasjon og mennesker kan fort bli fylt av frykt. Jesus valgte å komme ned på menneskenivå og valgte en eselfole som da er et ungt esel. Dette viser noe av Jesu ydmykhet som konge og Han tok også i mot tilbedelse og lovprisning fra folket, slik en ydmyk og himmelsk konge fortjener. Slik som profetien sier "Frykt ikke, Sions datter. Se din konge kommer, sittende på en eselfole." En konge på en hest hadde man kanskje fryktet mer for enn en konge på et esel. Tenk Jesus var en konge, men allikevel ikke en konge slik mange hadde forventet seg!

Fariseerne reagerte kraftig og ba Jesus irettesette disiplene, men da sa Jesus at "hvis disse skulle tie så skal steinene rope!" Det er mange menigheter idag der lovprisningen helst skal være lavest mulig og mest mulig mollstemt, helst sanger som ikke bryter med tradisjoner, sanger som ikke har noe bråk eller lyd som kanskje blir noe høyere enn man er vant til. Jeg tror at Jesus kom for å bryte med slike tradisjoner, ja Han var en skikkelig tradisjonsbryter, og oppfordrer oss til å lovprise Gud av hjertet og la det velle frem fra vårt indre, komme frem på den måten det nå måtte kommet frem på. Hvorfor skulle vi tiet? Kanskje menigheter idag trenger å høre Jesu ord om at steinene skal rope. Hvor mye jubelrop og gledesrop hører vi i dagens menigheter? Kanskje vi trenger å la steinene rope litt for å få noen oppvekkere?


En tredje ting jeg lurer litt på, er hvorfor kaller alle det for "Palmesøndag" når det bare er et sted i evangeliene der det står at de la ut palmegrener(Joh.12:13). I de tre andre evangeliene står det "grener av trærne"(Matt.21:8), løvgrener (Mark.11:8), mens Lukas ikke nevner noe om grener i det hele tatt.
Alle evangeliene bortsett fra Johannes nevner også at mange la klærne sine utover på veien.
Jeg er enig i at Palmesøndag er det fineste navnet på denne søndagen, men man kunne jo vurdert "klessøndagen", "løvsøndagen", "eselsøndagen", "lovprisningssøndagen" eller noe lignende som har  med Palmesøndagen å gjøre. Hva velger du? 

Deretter så jeg, og se, en stor skare som ingen kunne telle, av alle folkeslag, stammer, folk og tungemål, som stod foran tronen og foran Lammet, kledd i hvite kjortler, med palmegrener i hendene sine. (Åp.7:9)

Kasnsje dette er Palmesøndagen vi alle burde se fram til?

1 kommentar:

Camilla sa...

Takk for innlegg!