25. mars 2012

Studier i Hebreerbrevet 11 - vers 6 - Uten tro

v.6 ”Men uten tro er det umulig å være til behag for Ham, for den som kommer til Gud, må tro at Han er til og at Han er Den som belønner dem som søker Ham med iver.”
Etter å ha kommet med eksempler på noen troens menn så tar forfatteren et lite vers pause fra oppramsingen av dem og konstaterer at uten denne tro er det umulig å være til behag for Gud. Uten slik radikal overbevisende tro er det umulig å være til behag for ham. Ja, det er ganske sterke ord, men slik er det, og vi får takke Gud for at denne troen er en gave fra Ham, den kan ikke fortjenes i form av gjerninger eller egen innsats.

Videre ser det ut at verset kan ha en slags dobbeltbetydning. Den første er for en som ikke til å begynne med er troende. Hvis den ikke troende skal nærme seg Gud og komme til Ham, ja da er kriteriet at han må tro at Gud er til. Dette er helt grunnleggende og burde vært en selvfølge for enhver frelst sjel. Så her virker det å være snakk om den som ønsker å bli frelst og søker frelse.
Den andre biten handler om å tro at Gud belønner den som søker Ham med iver. Når en ufrelst har blitt frelst, og først og fremst skjønt og trodd at Gud er til og så videre søkt etter frelse, sett sin synd og sitt behov for frelseren, ja da er første steg tatt og man har fått del i den første ufortjente belønningen. Man har fått svar på sin søken etter frelse og belønningen er Jesu seier på Golgata! Belønningen det siktes til er ikke en lønningssjekk man får en gang i måneden etter hardt arbeid. Belønningen det er snakk om er svar på ens søken eller bønn, den som må være med iver.

Det er viktig å legge merke til at ”iver” (er det greske ordet ”ek” i dette tilfellet, mens et annet ord er brukt i sammenheng med det å søke ivrig etter nådegaver) i dette tilfellet er satt sammen av ordet ”søke”(”zêtêo”), dvs. direkte oversatt ”iversøke”. Dette sammensatte ordet vil med et nærmere blikk i grunnteksten bety ”å søke ut”, ”etterforske”, ”lengte/hige etter” eller ”begjære”. ”Tilbedelse” er også brukt gjennom den hebraiske betydningen som igjen munner ut i det ”å søke etter”. Konkluderer vi betydningene her så er det en temmelig overgiven og hengiven søken etter Gud og det Han har for sine barn!
Søker vi Gud med iver så belønner Han oss med de himmelske velsignelser, for Paulus selv sier i Kol 3:1 at vi skal søke ”de ting som er der oppe, der Kristus sitter ved Guds høyre hånd.” Paulus sier også i begynnelsen av Efeserbrevet at Gud vår Far har ”velsignet oss med all åndelig velsignelse i den himmelske verden i Kristus”(Ef.1:3). Når vi har fått troens visshet og fått del i det nye liv så er det først og fremst det himmelske vi må ha for øye og at det er det Gud ønsker å belønne oss med. Jeg sier ikke at vi ikke kan be om jordiske ting, men det bør blekne i forhold til de himmelske velsignelser som er tilgjengelig for oss og som Gud vil belønne oss med hvis vi søker Ham med iver i ordets rette betydning. Belønningen blir med andre ord svar på bønn, en BE-LØNNING.

Ingen kommentarer: