14. aug. 2009

Italia turen - Del 6 - ROMA

Smakebit før godbildene!

(t.v) Innblikk til Colosseum fra en parkeringsplass i sentrum. (t.h)Her ser vi en eller annen form for et kirkebygg som var ganske så midt i sentrum (slik jeg oppfattet sentrum)

29/7-2009 - Idag sto vi tidlig opp til skyfrihimmel og atter en varm dag. På natten måtte jeg ha på vifte i tillegg til åpent vindu for å holde det noenlunde "kjølig". Vi spiste en god frokost, kanskje en lett blanding av Italiensk og norsk. Etter frokosten dro vi til den sørligste delen av Orvieto, ca. 20 minutter fra Bolsena, for å ta toget til Rom. Det norligste(hvis ikke motsatt) Orvieto ser ut som en fantastisk gammeldags by, men vi fikk ikke vert der, så det får vi spare til neste Italia tur (i et av de kommende innleggene kan dere få en liten smakebit gjennom et lite utsiktsbilde mot den byen).

Vi kom oss til togterminalen i Orvieto for å kjøpe oss billett til Rom. Gaute kom opp i en litt artig situasjon i resepsjonen i det han holdt en paraply i hånden sin. Resepsjonisten så litt morskt på Gaute og pekte på paraplyen. Gaute tenkte da at "kanskje det ikke var lov å ha paraply med på toget?", men så pekte resepsjonisten oppover, med et lite smil på lur, og prøvde å si at det var skyfri himmel, sol og varme, hva skulle man med paraply da? Så tok Gaute og dro ned litt på t-sjorta si ved nakken og viste til hvor solbrent han var og da skjønte resepsjonistmannen hvorfor paraply var lurt i dette fine været.


Gaute med paraplyen

Det første vi gjorde når vi ankom Roma, etter i overkant av en times togtur, var å gå inn på McDonalds, rett utenfor terminalen, for å spise hamburger. Namnam. Etterpå kjøpte jeg meg en sekk, så jeg slapp å bære på ting i en halvveis revnet Kiwi pose, og hva er vitsen å reklamere for Kiwi i Roma? så jeg kjøpte meg en grei sekk for 10 Euro. Enkelt og greit!
Vi stoppet ved en "byport" fra gammelt av, mellom Colosseum (som du kan se i bakgrunnen) og Forum Romanum før vi beveget oss nærmere Forum.


Meg ved en mektig byport eller hva det nå enn skulle forestille

"Byporten fra" en annen vinkel

Forum Romanum
(t.v) Ved inngangen til Forum og (t.h) muligens fengslet der Paulus satt

Etterpå gikk vi bort på Forum Romanum for å se litt på ruinene der. Det var interessante ruiner fra gammel romertid samtidig som fengslet som Paulus satt i også var der. Det var egentlig ganske mye å se på, så jeg ble, for å være helt ærlig, litt smålei av alle ruinene etterhvert så jeg dro bort på Colosseum for å se på gladiatorarenaen mens Gaute fortsatte å utforske resten av Forum. Her er enda noen bilder fra forum før vi beveger oss mot Colosseum.
En bru, og på veien videre ser vi Gaute med paraplyen
En eller annen romersk arena fra gammelt av

En bit av forum

Colosseum

Det store og mektige Colosseum og utrolig nok har det blitt ståendes til denne dag


Her er en bit av arenagulvet mens resten var underjordiske ganger

Det var ikke satt opp noen gladiatorkamper på programmet i dag så det var trygt å ferdes som kristen rundt ved tribunekantene uten å bli kastet til løvene.
Det var absolutt fint å være på Colosseum selvom selveste arenaen kun besto av en liten bit gulvplate mens resten var fjernet og gangene under gulvet var synlige istedenfor. Jeg hadde jo forventet meg et helt arenagulv slik jeg hadde sett det på film, så det var en ørliten skuffelse å ikke se hele gulvet.


(t.v) En del av tribunekanten og (t.h) ser vi de underjodrdiske gangene, kan tenke meg det var forberedelsesrom til kampene som skulle foregå på arenaen


Et nærmere blikk på gangene og så tribunekanten. Vi kan se at selveste tribunene har jo på en måte grodd igjen.




Det var interessant å tenke tilbake til romertiden da gladiatorene herjet forran et skrikende publikum og at til og med kristne ble drept på arenaen som er trist men tross alt sant og historisk, men samtidig inspirerende for troende idag å tenke hvordan de ofret alt, uten å gjøre motstand for troen på Jesus. Men det må ha vært en grusom tid.
Det var også satt opp et minnekors, muligens for alle de kristne offrene av gladiatorkampene. Samtidig så kom jeg til å tenke på alle disse gladiatorfilmene som er blitt laget som f.eks. "Gladiatoren" og "Demetrius and the Gladiators", hvordan de har tatt seg tid og penger til å gjenskape Colosseum arenaen til å virke så ekte som de har klart det i filmene. Må ha vært litt av en jobb, men sikkert litt filmtriksing i det også.


På vei tilbake så vi en Audi der bakruta var blitt delvis knust, men heldigvis hadde vi tatt toget, for alt vi vet så kunne det ha vært Audin til Gaute, who knows?!

Vi var ganske slitne og utmattede etter en dag i Roma så vi satte oss litt i skyggen utenfor Colosseum før vi dro tilbake til togterminalen for å ta toget tilbake til Orvieto.
Vi fikk vite i etterkant av Kjellrun og Pietro at vi skulle ha stemplet billettene som ellers ville ha resultert i bot hvis det skulle ha blitt billettkontroll på toget, men det visste ikke vi, men heldigvis så kom det ingen for å sjekke billetter under vår tur- retur!

Etter å ha slappet litt av hjemme hos Kjellrun og Pietro dro vi på en pizzeria for å spise deilig Italiens pizza og etterpå dro vi ned på en kafé noe lenger ned i sentrum, for å ta oss en kaffe. Solen hadde jo gått ned men kveldsvarmen var ikke noe å klage på og det ble en fin kveld i kveldsmørket! Vi beundret denne flotte byen og jeg lekte med tanken om å flytte til Italia og lære meg språket. En flott og vellykket dag folkens!

I neste del var vi vitne til åssen kø en ulykke på Autostradaen (motorveien) kan skape og hva som hadde skjedd! Følg med!

1 kommentar:

Runar sa...

Wow.. virker som dere har hatt en skikkelig bra tur sammen! (har knapt med internett for tiden, så hadde ikke tid til å lese alt nå). Det var bra at dere kom innom i Oberstdorf også. :)

Forresten.. Store deler (om ikke hele) av Coloseum er animert i "The Gladiator". Titta på det på The-mill.com. Ganske heavy arbeid :p